penna

la Fera di Busslanein

di Pietro Pizzi

In d'un cantunein dal ciel, si propi là pr'èria
gh'è un bel palazzi, pein ad geint straurdinèria.
I sal purton, gh'e una tabella d'ora tùtta marlinghè;
gh'e scritt "resideinza di mister dasmintighè".
Pena deintar, ga stè: Cadraghè, Tusòn, Cavalant e slèr;
al prim pian, Mutarò, Burtulè, badèi e Campèr.
A l'ultim pian insèma i Magnan; i Busslaner:
propi lur ì' en tùtt fòra i sal balcon,
e i guardan zù, cu na gran agitazion.

San Niculò in So unur, al se bardè a festa la figùra:
i strè a i'en pein, d'attrazion d'ogni natura.
Autoritè tùtt nudrighè in Pompa Magna,
cun tùtt al seguit ca 'l la cumpagna:
bancarell cun su ogni sorta 'd marcanzia,
a i'en tant fiss, chi cancellan prun mumeint, la via.
"Sarlatan" i si trampul chi sparpèian allegria par la strè,
e tùtt chi guerdan, parchè pèr chi vobbian d'un mumeint lubiè.

A gh'è fein par fè divartì i pùssè picein,
tùtt alegar ca gira pr'al paes, un bel trenein:
e..di su, tùtt cuschì in noss unur? E Pipein!!
Anca a noi Duicu: ma sopratutt; ai Busslanein!!
et vist Pipein? I'an fatt i dua stèvma noi un monumeint,
un bel furan "mis la via" ca 'l pèr nòv fiammant.
Tùtt fatt a 'd quarei 'd terra refrattaria
cu 'l so bell camein par fè andè fòra al fùm e l'èria.

Quanta sùdèd par fè sti Busslanein,
e quanta "Rubilia" um brusè par fè còs sti bèi anlein.
Allura gh'era mia Bondì. Bumbulon o la "Veneziana",
ma una fila 'd Busslanein da fè durè una smana.
quand i'eran cott i' infilèvma a mo 'd cullana i d'un spaghein,
tant me i'curèi fatt 'd Busslanein.
E quand gh'era Cresma e Cumanion!!
Cointa, cointa Duicu, al ricord cun cummussion,
i fiulein, dop ca ieran stè tùtt cunsacrè,
i gnivan i sal piasèl 'd la ciesa, tùtt emusiunè.
Tutt visti da Marinèr a sti ragazz,
cun nastrein i 's la front cumpagnè dal so "Gudass".

Cun bell bastimeint al coll pein ad cunfètt,
e 'd zùr che a vòdia i fèvan un sert effett:
i passèvan tacca al Busslaner e in un "dit e fatt",
il cullan ad Busslanein, i sparivan dal sacchètt .
I tachèvan a "rubiè" immediatameint,
e i "brutèvan" 'd brisal tùtt la mùda e 'l Bastimeint.
Ma tant l'era la smania da seintna la fragranza,
anca parchè i' eran dzòin; i gh'evan vòd un pò la Pansa.


trecce di buslanein


Il poeta immagina un bel palazzo in cielo, dove vengono ospitate le persone che svolgevano antichi mestieri oggi quasi del tutto scomparsi. Nei vari piani dell'edificio vengono ospitati: i cadregai (impagliatori di sedie) i tosatori i sellai, i cavallanti, i costruttori di mattoni di fango, gli infornatori, i giornalieri (badein), i campèr (addetti alle culture e alle irrigazioni) e all'ultimo piano gli stagnini e affacciati al balcone i busslaner attenti a osservare e a ricordare i tempi passati quando i ragazzi vestiti a festa, per la comunione o la cresima, facevano a gara ad acquistare e a sgranocchiare le buonissime ciambelline. Tanti ricordi vengono alla mente ai Busslaner, quando i forni a legna per far cuocere i dolcetti, venivano alimentati con legno di Robinie e il fumo si alzava alto in cielo, e dopo la cottura le ciambelline venivano infilate negli spaghi come si faceva con le collanine di perle e corallini. A San Nicolò, patria di queste dolci speciali, è rimasta viva questa tradizione e in giugno si svolge l'antica e famosa "Festa dei Busslanein".